Der findes ikke god og dårlig stress!

Jeg møder ofte mennesker, der taler om den gode og den dårlige stress.

Grundlæggende er disse begreber baseret på myten om, at stress er din egen skyld, at du underforstået skal kunne tåle den gode stress. Det giver bare ingen mening at tale om at skulle kunne tåle stress.

Det giver derimod mere mening at tale om den korte og den lange stress. Den lange stress skyldes vedvarende belastninger, hvor kroppen reagerer med stressrespons, og den lange og vedvarende stresstilstand nedbryder og kan skade din krop og hjerne.

Stress er en fysisk funktion, der hjælper med at holde os i live, når vi er truet og/eller i fare. Det er det, vi kalder den korte stress, der hvor vi akut er truet, og hvor vi reagerer – kæmper eller flygter. Derfor er stress også en meget vigtigt funktion i kroppen, en funktion vi ikke kan undvære.

Problemet opstår, når vi dag efter dag, igen og igen, bliver presset og ofte presset på det samme område eller med den samme ”fare”. Så reagerer vores krop, som den nu engang kan – med en stressreaktion.

Når der sker en stressreaktion med en efterfølgende stressrespons i kroppen gang på gang uge efter uge, bliver vi til sidst overbelastet, og kroppens indhold af stresshormoner bliver alt alt for højt. Det bliver vi stresssyge af, selv om det er godt, at vi kan gå i ”stressmode”, så bliver det alt for meget.

Vores krop er bygget til at kunne stresse i tre minutter, men vi stresser ofte i timer og uger, ja nogle gange gennem måneder, og så går det galt.

Så den lange stress er farlig. Det er den stress, der varer mere end tre minutter og gentages uge efter uge, når vi i vores underbevidsthed frygter konsekvensen eller gentagelsen af den hændelse, årsag eller magtesløshed, vi oplever eller har oplevet – og som truer os. Det er heldigvis sjældent noget, der truer vores liv, men noget der truer vores velfærd, værdier, ambitioner eller forventninger til os selv.

Den lange stress nedbryder os, mens den korte stress styrker os.

Derfor er den langvarige stress farlig og noget, 1.400 danskere dør af årligt.

3   kommentarer
 • Vivian Rossing, 22 apr 2015

  Stress er en underlig størrelse. Alle taler om stress når de laver for meget. tænker mere at det er det jeg ikke når som giver de symptomer du beskriver. Faktisk både hvis man har for meget i en travl hverdag men også når der er ønsker som presser sig på. Mange siger at det ikke er arbejdet, der giver stress, men det du gerne vil nå i privatlivet... hmm den kan jeg ikke acceptere, for der burde være balance i livet

   
 • Bruno Olsen, 22 apr 2015

  Det forekommer mig at der er mange myter omkring stress. At stress udelukkende er selvforskyldt, at stress slet ikke eksisterer, at stress kun er lig med travlhed, at stress kun er tanken om det man ikke når, at det handler om fritiden og ikke arbejdet... Men det er vel ikke kun én ting det kan være årsag til stress, ét sted det kan dreje sig om eller én måde det kan komme til udtryk på. Det glæder mig at der er kommet mere fokus på stress de senere år, men der er vist lang vej endnu.

   
 • Steen Thomsen, 22 apr 2015

  Du har helt ret Vivian, det handler om at skabe balance mellem det vi reelt kan og det vi vil. Prioritering er et af nøgleordene.

   

Kommenter

Kontor

Strandbakken 10,
3600 Frederikssund
Telefon:
71 75 20 16

Mail:
steen@st-coaching.dk

Mødefaciliteter

3600 Frederikssund

Online-møder:

Skype og FaceTime

CVR

CVR. Nr. 17492942

Bank

Danske Bank

Rådgivning om stress

Tlf. 71 75 20 16

st-coaching.dk  |  Telefon: (+45) 71 75 20 16  |  Mail: steen@st-coaching.dk  |  CVR: 17492942  |