Stress og alkohol

Jeg bliver ofte spurgt om stress kan føre til misbrug af alkohol og/eller stoffer og medicin

Ja! Det kan det godt.

Stress er en længerevarende overbelastningssituation, hvor netop alkohol og forskellig håndkøbsmedicin ofte ligger lige for som midler til at dulme stresssymptomer og til at hjælpe os til at opnå et rum af fred – pause, som vi mangler så meget i vores stresstilstand.

Faktorer som pres, følelsen af utilstrækkelighed, opfattelsen af trusler, ensomhed, mangel på tid og evnen til at slappe af er klassiske faktorer, der alle kan føre til misbrug af rusmidler.

Men hvornår er der tale om misbrug?

Det er der når, forbruget og afhængigheden af alkohol eller stoffer/medicin medfører problemer på arbejdet, i skolen eller hjemmet. Eller når forbruget medfører lovovertrædelser og/eller ødelægger helbredet.

Det er vigtigt her at understrege, at den manglende erkendelse af misbrug til forveksling ligner den manglende erkendelse af stress.

Hverken stress eller misbrug kommer fra den ene dag til den anden, begge kommer de snigende og tager gradvist til i styrke samtidig med, at vi vænner os til symptomer og vores ændrede adfærd.

Alkoholmisbrug er det, som stress lettest kan føre til

Da vi netop i stressen oplever et markant behov for at slappe af, for at sætte verden på pause, ser vi også en øl eller et glas vin ofte brugt som midlet til at nå målet – et øjebliks fred og afslappethed.

Er det nu også slemt at tage en godt glas rødvin eller to om fredagen og lægge arbejdsugen bag sig?

Ja det er det, hvis du ikke kan lægge arbejdsugen bag dig uden de to glas rødvin, og hvis det bliver noget, du har brug for hver uge – og når de to glas bliver til tre, som bliver til fire osv., før du opnår den ønskede effekt.

Både stress og alkohol kan skade din hjerne.

Når vi er stressbelastet over længere tid, skades vores kognitive funktioner, og vi oplever kognitive vanskeligheder som: Hukommelsesvigt, koncentrationsbesvær, stigende mangle på kontrol, mistillid til omverdenen gennem et ofte forvrænget, verdensbillede af farer og trusler.

Tilsvarende vanskeligheder giver alkohol os kortvarigt under rusen – lidt afhængigt af dens styrke.

Ligesom stress kan give kroniske skader på de kognitive funktioner, giver alkoholen det også.

Så ja, der er grund til at påpege, at stress ubevidst kan medføre misbrug af alkohol, medicin og euforiserende stoffer som midler til at skabe øjeblikke af fred og afslappethed.

Ved stress er hjernen udsat for en betydelig belastning, og risikoen for blivende skader er væsentlig, så det handler om ikke at udfordre og belaste hjernen og kroppen mere end højst nødvendigt. Husk at uanset, hvad og hvor meget man drikker, er alkohol et giftstof, et organisk opløsningsmiddel, som kroppen straks går i gang med at bekæmpe og nedbryde.

Så fred får kroppen og hjernen ikke – det føles bare sådan.

0   kommentarer

    Der er endnu ingen kommentarer

Kommenter

Kontor

Strandbakken 10,
3600 Frederikssund
Telefon:
71 75 20 16

Mail:
steen@st-coaching.dk

Mødefaciliteter

3600 Frederikssund

Online-møder:

Skype og FaceTime

CVR

CVR. Nr. 17492942

Bank

Danske Bank

Rådgivning om stress

Tlf. 71 75 20 16

st-coaching.dk  |  Telefon: (+45) 71 75 20 16  |  Mail: steen@st-coaching.dk  |  CVR: 17492942  |