Skal man opsige en stressramt?

Er fyring en god løsning ved stress?

Nej! Det er det ikke.

Som udgangspunkt kommer alle stressramte tilbage i en god og ressourcefuld tilstand igen. Den gode nyhed er, at de er lige så kompetente, som de altid har været. Samtidig er de blevet klogere, mere skarpe på deres grænser, så stress ikke får fat i dem igen.

Stress er en midlertidig reaktion – en tilstand, der kan sammenlignes med fx en arbejdsulykke med en kraftig hjernerystelse. Sammenligningen med en arbejdsulykke er helt relevant, da mere end 80 % af stresstilfældene skyldes overbelastning i relation til arbejdssituationen.

Stress handler om overbelastning. Den tilbagevendende diskussion, om denne overbelastning skyldes arbejdslivet eller privatlivet, bliver ofte en diskussion om, om det var hønen eller ægget, der kom først. 

Alle de mange klienter, jeg hjælper fri af stress i min klinik, har som fællestræk, at de er pligtopfyldende og tager deres ansvar over for deres arbejdsplads, deres kollegaer og deres familie meget alvorligt. Så alvorligt, at de skyder deres egen sundhed og egne behov helt til side for at løse de opgaver, de har og er blevet stillet af arbejdspladsen. De er dygtige og kompetente, og ikke mindst er de engagerede i deres virksomheds fremdrift.

Når vi overbelastes af stress, rammes vores evne til at omgås andre mennesker – det vi kalder vores sociale kompetencer. Vores tolerance svinder, vores tålmodighed med andre bliver lille, vi isolerer os, taber opmærksomheden med andres behov. Vi bruger al vores fokus og energi på at overleve. Disse reaktioner, der skyldes en lang række kemiske reaktioner på for mange stresshormoner, sker i bl.a. vores Limbiske center i hjernen, som er hovedcenter for vores følelsesmæssige reaktioner og tanker.

Disse uhensigtsmæssige reaktioner kan naturligvis ikke begrænses til enten at finde sted i arbejdstiden eller fritiden. Derfor vil stress uvægerligt skabe problemer i hele vores liv 24/7. Så er vi stressbelastede på arbejdet, belastes vores privatliv også – er vi stressede i privatlivet, svækkes vores evne til at præstere en god indsats på jobbet, hvilket belaster vores arbejdsliv, og som igen belaster vores privatliv. For vi kan ikke holde tingene adskilt med stress i hjernen.

Så enhver leder bør spørge sig selv, om han ville fyre Susanne for at falde på trappen. Det ville han næppe, og så er der heller ikke grund til at fyre Susanne, fordi hun har arbejdet sig selv syg for at løfte det ansvar, hun har og føler.

Link

Akut hjælp til stressramte medarbejdere

Stresssignaler

Bogen om vores stress

1   kommentar
  • Lena Athena Olefir , 17 okt 2015

    Helt enig. Selvfølgelig skal Susanne ikke fyres, fordi hun falder på trappen pga stress. En dygtig leder forstår sine medarbejdere som hele mennesker. Arbejde og privatliv interagerer naturligvis og den kompetente leder hjælper sin værdifulde medarbejder videre, forbi stress situationen og videre frem til nye arbejdsforhold, der tager hensyn til belastningen.

     

Kommenter

Kontor

Strandbakken 10,
3600 Frederikssund
Telefon:
71 75 20 16

Mail:
steen@st-coaching.dk

Mødefaciliteter

3600 Frederikssund

Online-møder:

Skype og FaceTime

Samarbejder

saxo.com

CVR

CVR. Nr. 17492942

Bank

Danske Bank

Rådgivning om stress

Tlf. 71 75 20 16

st-coaching.dk  |  Telefon: (+45) 71 75 20 16  |  Mail: steen@st-coaching.dk  |  CVR: 17492942  |